Nye juletradisjoner?

Jeg leser om mange som ikke har noe julefølelse lenger, for den forsvant da de ble voksne. Det kan jeg godt skjønne dersom man forventer at julefølelsen kun kommer når man opplever de tradisjonene man hadde som barn, men da glemmer man at man må huske å skape sine egne etter hvert som livet forandrer seg.

Jeg husker selv skuffelsen det første året jeg innså jeg ikke ville få tid til å sitte i pyjamasen foran TV og se Askepott med de tre nøttene. Årsaken var at vi skulle ha 25 gjester (jeg har stor familie!) på koldtbord til første juledag og det var pålegg som skulle kokes, salater som skulle lages og brød som skulle bakes. Nå er det er jul for meg når lukten av juleskinka brer seg i huset mens det fra TV’en ljomes «hva med leksene mine herrer?». Innimellom tar jeg et langt pust, senker skuldrene og tenker over på hvor heldig jeg er som har en frisk kropp, bor i et vakkert land og får være med familien, venner eller bekjente. For kan men egentlig klage når man har disse tingene?

Det er litt slik som da jeg sa jeg hatet å bli gammel og fikk klar beskjed at jeg ikke skal hate ting som er forunt så få. Fra da av lovet jeg meg selv aldri å hate at jeg blir gammel. Irritert over alt jeg ikke rekker over og årene er så få ja, men aldri for at jeg får lov til å bli eldre!

Så hvorfor skriver jeg dette? Jo! For A og jeg skapte oss en ny juletradisjon i går. Vi gikk først og spiste en bedre middag på Renaa matbaren (anbefales som allitd) før vi gikk og så Christmas of Carol på Rogaland teater. Sistnevnte stykke var fantastisk og Nina Ellen Ødegård som Carol er noe av det beste og festligste skuespillerhåndverket jeg har sett på lenge! Stykket er rasende festlig, men har en mørkt undertone og får en til å se ting i perspektiv.

Men tilbake til tradisjoner. A og jeg bestemte oss nemlig i går for at denne kvelden var så hyggelig, maten så god og stykket så bra, at dette må bli en ny juletradisjon. For midt oppi gaver, julebord, ribbe, pinnekjøtt, pynt og mas, så er det deilig å ta en kveld sammen og bare nyte. Vi bestilte derfor billetter til neste års forestilling og vi gleder oss allerede, for som sagt, det handler om å skape sine egne tradisjoner etter hvert som livet går fremover :)

Foto: Stig Håvard Dirdal, Rogaland Teater

Lik jule-bragelius på facebook.

Foto: Stig Håvard Dirdal, Rogaland Teater

5 kommentarer om “Nye juletradisjoner?

  1. Jeg har latt tradisjonene forme seg etter livssituasjonen. Noe kan man ta med seg fra gammelt av, noe kommer inn som nye innslag. For eksempel ble Støveldansen tatt inn som et nytt element hjemme hos meg. Det var kjempegøy å danse den med broren min, som de to voksne vi var blitt. Da er det jul!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s