Sy ditt eget slips!

Etter ønske fra dere så har jeg nå laget fremgangsmåte og mønster til slips :) Jeg viste hele fremgangsmåten på Instagram story i går, og den kan dere se i sin helhet nederst i innlegget.

Du trenger:

– Mønster, mitt finner du her: Slipsmønster.
– Stoff, ca. 80cm. Velg et som ikke er alt for tynt og som har godt fall. Jeg valgte dette julestoffet fra Stoff & stil, bare at mitt hadde røde stjerner.
– Fôr til baksiden, ca. 20cm. Dette kan være tynnere enn hovedstoffet.
– Innleggstoff, ca. 80cm. Velg et som gir litt fylde uten at det er fast, et eksempel er bomullsflanel, men har du tid å vente så finner du ekte slips-innleggsstoff her. Jeg brukte et løsvevd møbel-ullstoff fra Stoff og stil, men som jeg dessverre ikke finner på internett.
– Silketråd. Jeg bruker knapphullstråd.

Bruker du mitt mønster så start med å printe det ut i to eksemplarer. Sannsynligvis vil du ikke få med alt på sidene på side 1, men bare fortsett strekene helt ut til kanten for kanten på arket er enden på mønsteret. Husk at dette er et håndtegnet mønster og vil derfor ikke se perfekt ut, men det har sin sjarm ;) På den første bulken så klipper du ut og taper sammen det ytterste mønsteret (ytterkanten), for det er dette som er mønsteret til hovedstoffet ditt. Mens på det andre klipper du ut og taper sammen det «indre mønsteret», for dette er mønsteret til innleggsstoffet.

NB! På bildene og videoen ser mønsteret annerledes ut fordi jeg har foretatt rettinger.

Fremgangsmåte:

Klipp ut alle mønsterdelene på full skrå. Det er viktig at du er nøye på å få en rett vinkel da en liten forskyvning kan føre til at slipset vrir seg.

PC070221.jpg

Sy sammen de to delene med 1cm sømrom ved å legge de rette mot rette og i vinkel mot hverandre, slik som vist her.

PC070224.jpg

Gjør det samme med innleggsstoffet, men legg dette kant mot kant og sy kanten over med en sikksakk for dersom du syr med vanlig sømrom blir det bulkete.

Press sømrommet åpent og klipp sidene.

PC070225.jpg

Brett sammen nedre spiss rette mot rette og mål 2cm opp fra spissen og marker 1cm fra kanten og inn. Sy etter denne markeringen, det vil si 1cm.

PC070229.jpg

Brett så åpent.

PC070233.jpg

Legg på fôrstoffet rette mot rette, og start fra kanten.

PC070234.jpg

Snu det over og sy en søm med 1cm sømrom fra slutten på sømmen du laget tidligere og sy ut til kanten. Vær presis når du startet fra sømmen.

PC070236.jpg

Brett så over og gjør det samme på andre siden.

PC070237.jpg

Klipp til sømrommet så mye du klarer, men vær forsiktig dersom stoffet er løst vevd.

PC070238.jpg

Brett ut, form en pen spiss og press lett med strykejernet. Sy en søm helt ytterst langs begge sidene for å feste fôret.

PC070241.jpg

Gjør det samme med bakenden. (Her hadde jeg en feil på mønsteret på fôret, men det skal nå være rettet og derfor er fôret litt smalt)

PC070245-2.jpg

Legg i innleggsstoffet og pass på at det ligger helt nede i spissen. Baksiden er med vilje noe lengre for at du skal kunne klippe det slik at det passer helt perfekt når du har lagt på hele innleggsstoffet. (Her ser dere at jeg mangler sidesømmen på grunn av feilen med fôrstoffet)

PC070247.jpg

Så dersom du har den tykke delen til høyre for deg så bretter du først over kanten som er mot deg.

PC070249-2.jpg

Så den andre kanten over og som du bretter inn slik at bretten ligger på midten. Pass på at du ikke skrår eller vrir når du bretter over, men at de brettes overfor hverandre.

PC070251.jpg

Når du er ferdig så er det tid for håndsøm. Bruk en sterk tråd, helst av silke og gi den et par runder med bivoks. Tråden skal være like lang som slipset pluss 30cm. Du skal nemlig sy med en hel tråd for at slipset skal kunne henge fritt og ha bevegelighet.

PC070253.jpg

Fest knuten på baksiden og sy over et par runder i starten. Du kan velge usynlig søm som jeg viser på videoen, elle har en synlig kontrastsøm som meg.

PC070256.jpg

Så fester du tråden på samme måte som du startet, men før du gjør dette så la det være igjen en liten løkke. Denne løkken er viktig for at tråden skal ha rom til å bevege seg over tid når slipset knytes opp og igjen. Denne gjemmer du bare inni slipset etterpå

PC070258.jpg

Så er det bare å sy på en liten løkke på baksiden til endestykket om du ønsker og vips du har et ferdig slips 🤗

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Se gjerne videoen fra da jeg laget slipset :)

Lik slips-bragelius på facebook.

 

 

 

14 kommentarer om “Sy ditt eget slips!

  1. Tilbaketråkk: Da har våren kommet!
  2. Takk for flott veiledning! :) Fint slips. Kanskje prøve meg på deg en dag også. Det er så søtt det hvite slipset ditt med små blå blomster.

  3. Hei Brage! Takk for fin tutorial! Jeg har tenkt å sy et slips i toskafts ull. Har du noen formening om jeg fortsatt bør bruke innleggsstoff og eventuelt hvor tykt det da bør være? Er redd for at det kan bli tykt om både stoff og innlegg er ull. Men her har nok du bedre peiling enn meg så håper på et godt tips :)

    1. Hei! :) For at det skal holde seg fint i formen vil jeg anbefale deg å bruke innlegg for hvis ikke blir det kun en tube. Tynn bomullsflanell vil jeg anbefale. Flanell for at det skal ha litt «tak» i hovedstoffet. Lykke til ☺️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s