Hvordan dekorere et pepperkakehus

Da er pepperkakehuset mitt ferdig og nå skal det bare tørke før jeg skal plassere det der det skal stå frem mot jul :) Så før jeg viser dere hvordan det blir i all sin prakt så vil jeg dele mine beste tips til hvordan du kan pynte et pepperkakehus.

Først og fremst trenger du melisglasur og min oppskrift finner du her. Jeg har valgt hvitt i år, men du kan fint farge glasuren i en annen farge dersom du ønsker det. Tilsett da fargen før du tynner ut glasuren og pass på og ikke røre for mye for vi vil ikke ha for mange luftbobler.

Det finnes mengder av utstyr der ute og tupper i alle varianter, men for helt vanlige linjer, rundinger og prikker så bruker jeg kremmerhus laget av bakepapir og som du finner bruksanvisning til her.

En del av dekoreringen kan du gjøre på forhånd ved å lage elementene på bakepapir, la det tørke og så feste det på pepperkakehuset med glasur. Det var på denne måten jeg for et par år siden lagde snømennene, hjertene og juletrærne dere ser nedenfor. Disse er altså ikke mer fancy enn farget melisglasur i ulike farger og konsistenser.

IMG_2805

I år har jeg ikke laget så mye pynt på forhånd, men jeg har laget «perlerosettene» under vinduene og gjerdet på takmønet på forhånd. Uansett hva du velger så gjøres det aller meste av dekoreringen mens delene ligger flatt. Det gjør arbeidet enklere og du har bedre kontroll. Husk uansett på  at taket må få plass og at noe forsvinner fra sidene når du setter det sammen.

PB200029.jpg

Det gjør ingenting om ting ikke er helt symestrisk eller ruglete så lenge helhetsinntrykket stemmer. Mine linjer er både ujevne og har små feil her og der, men det synes ikke når man ser helheten.

PB210061.jpg

Hele huset ble hvitt ved at jeg lagde en barriere av glasurlinjer rundt veggene og vinduene og fylte i med flytende glasur. Så lot jeg det tørke i minst 12 timer før jeg fortsatte. Linjene, prikkene og dottene kom på etter hva som falt meg inn. Noen av linjene er lagt oppå hverandre fordi jeg ikke var fornøyd med første runde. «Bladene» ved siden av rosettene er gjort med wilton no 68, og perlene og snøkrystallene er fra kakepynt fra Kiwi-butikken. Husk at du kan dekorere ved siden av en prikk eller linje når den har herdet litt, typisk etter 10 minutter, da vil det ikke flyte sammen og du kan få til perlerader og lignende.

PB210060.jpg

Når alt er tørket så kan du sette sammen huset med melisglasur som har limkonsistens. Den er såpass klissete at du ikke trenger støtter, det har i hvert fall ikke vært behov hos meg. Så forsterker du på utsiden med en dekorativ linje, her har jeg brukt en stor stjernetupp.PB210044.jpg

La alt tørke i minst 12 timer for å være sikker på at det er herdet før du setter på taket, men her må jeg innrømme at jeg satte på taket etter tre timer og fylte på med melisglasur ;) Det gikk strålende, men det er en risiko!

Taket laget jeg med en stor rundt tupp før jeg satte på gjerdet og laget snø som drypper ned fra kanten. PB210064.jpg

Alt dette ble dokumentert på Instagram Story og om du er interessert kan du se denne:

Det var det denne gangen :)

Lik pepperkakehus-bragelius på facebook.

 

3 kommentarer om “Hvordan dekorere et pepperkakehus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s