Hvordan steke og bake et pepperkakehus

I går la jeg ut gratis mal til pepperkakehus og da er det på tide å sette i gang med å bake.

Det første du trenger er en bra deig, og for god smak og fin konsistens så anbefaler jeg denne fra Trines matblogg. Jeg har derimot litt hastverk i år og ettersom jeg ikke har tenkt å spise pepperkakehuset mitt (jeg gir det bort til barn…) så tenkte jeg at jeg kunne gå for ferdigdeig. Jeg dro derfor til et kjent svensk varehus og kjøpte fire pakker ferdigdeig. I det jeg satte i gang med utbakingen så angret jeg fra første sekund, for det er den verste deigen jeg noen gang har jobbet med! Den er helt bløt og blir ikke fastere etter en tur i kjøleskapet. Den er derfor umulig å jobbe med og i stekeovnen hevet den seg til dobbel størrelse slik at det som var rette fine vegger ble som en berg og dal-bane. Så skal du bygge pepperkakehus så anbefaler jeg ikke den!

Uansett, deigen var kjøpt inn og man kaster ikke mat, så jeg gjorde det beste ut av det. For jeg har bygget såpass mange pepperkakehus at jeg vet triksene og dermed fikk jeg reddet det inn, og nå skal jeg lære bort disse triksene til deg :) Så følger du denne fremgangsmåten kan også du kan bake vakre hus av de deiligste, som de verste, pepperkakedeigene.

Fremgangsmåte:

  1. Kjevle deigen ut mellom to lag bakepapir, for det gjør det lettere å snu deigen og du slipper å bruke så mye mel. Dette er spesielt viktig om du bruker en møkkadeig som jeg gjorde.
  2. Overfør så den ferdig kjevlede deigen over på stekeplaten før du skjærer ut malene. På den måten slipper du at konstruksjonen endres.
  3. Bruk godt utstyr til å skjære ut malene. Pizzahjul er bedre enn kniv til rette linjer, og har du gjenstander som passer til å stikke ut vinduer etc så er også dette bedre enn kniv. Jeg brukte et champagneglass til de runde vinduene og til de firkantede så fungerte en tom fyrstikkeske perfekt.
  4. Stek malene, men ta de ut etter at halvparten av tiden. Legg så over et kjøkkenhåndkle og press lett for å fjerne en del av hevelsen. Legg så på papirmalene for å sjekke om konstruksjonen har endret seg. Skjær i så fall til slik at konstruksjonen blir perfekt igjen.
  5. Stek malene ferdig og avkjøl på rist. Pass på at de ligger helt flatt når de avkjøles for blir de bøyd så blir de værende bøyd.
  6. Bruk til slutt et rivjern eller en rasp for å fjerne eventuelle ujevnheter.

PB180132.jpg

PB170120.jpg

Før og etter med en runde med microplane:

Lik pepperkakehus-bragelius på facebook.

En kommentar om “Hvordan steke og bake et pepperkakehus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s