Hvordan sy i en knapp (ordentlig)

Hvem i all verden kan ikke sy i en knapp tenker du kanskje, man trenger jo tross alt bare nål, tråd og en knapp! Dette er helt riktig, men her om dagen sa ei venninne at «jeg kan ikke sy i en knapp en gang», og så viste hun dette kråkereiret av tråd på baksiden av knappen.

IMG_1078.jpg

Jeg har sett mange slike eksempler, og har man hastverk så kjør på. Skal man derimot vise baksiden av og til, slik som på kåper, den øverste skjorteknappen eller lignende, så er det greit at det ser pent ut. Dessuten vil metoden jeg nå viser gi en knapp som holder lenge!

Du trenger egentlig ikke mer enn en nål, tråd og en knapp, men vi trenger også noe for å lage hals på knappen, og til det bruker jeg en symaskinsnål, men en tannpirker går også fint.

IMG_1079-3.jpg

Tre nålen med matchende tråd slik at den ligger dobbelt, knytt ikke knute på tråden! Videre i forklaringen bruker jeg kontrasttråd for at det lettere skal synes.

IMG_1080-3

Sy et par runder i stoffet med en bredde like stor som mellomrommet på knappen. Som du ser har jeg ikke knute på enden, jeg lar en ende på ca 1-2cm ligge løs til jeg har sydd et par runder og så klipper jeg av. Med denne metoden blir tråden festet godt og du slipper knutekluss.

IMG_1082-3.jpg

Start i knappens øvre venstre øye og gå ned i øvre høyre øye, eksakt ned der du har sydd tidligere.

IMG_1083-3.jpg

Kom så opp i nedre venstre øye og gå ned i nedre høyre øye. Ikke stram for mye til, for nå skal du legge noe mellom tråd og knapp for å lage hals.

IMG_1085-3.jpg

Fortsett videre med minst fire runder. Husk opp øvre venstre øye, ned øvre høyre øye, opp nedre venstre øye og opp nedre høyre øye. Pass hele tiden på baksiden at du kommer opp og ned samme plass som sist. Gjør du dette riktig så vil du ende med et kryss på baksiden.

IMG_1093-3.jpg

Kom så opp mellom stoffet og knapp, snurr tråden et par runder mellom knapp og stoff slik at du danner en hals. Denne halsen er viktig for at det skal være mellomrom til knappehullet, så tykkere stoff, dess lengre hals.

IMG_1087-3.jpg

Gå så ned på baksiden og sy et par runder rundt krysser mens du lager knuter for hver runder slik som vist nedenunder.

IMG_1090-3.jpg

Dersom stoffet du syr i har to lag så trekk tråden mellom disse lagene, kom opp og klipp av. Når du drar stofflagene fra hverandre så du har gjemt trådenden og du er ferdig :)

IMG_1091-3.jpg

Resultatet er en perfekt sydd knapp med en pen bakside :)

IMG_1094-3.jpg

Lik knappe-bragelius på facebook.

 

2 kommentarer om “Hvordan sy i en knapp (ordentlig)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s