Blå sløyfe

Jeg er over gjennomsnittet hypokonder, så om jeg tror at noe er galt så løper jeg til legen. Mye skyldes nysgjerrighet, men også at kreft har tatt alt for mange i min familie. Min familie er nemlig bærere av det såkalt Rogalandsgenet, et gen som gjør at bærere har opp mot 90% prosent risiko for å utvikle brystkreft og opp mot 60 % risiko for å utvikle eggstokkreft. Mutasjonen gir også en viss risiko for brystkreft hos menn, ca. 6%, og synes også å øke risiko også for prostatakreft og enkelte andre kreftformer. Min mor har testet negativt for genet, men ikke alle hennes søstre og vi har allerede mistet tante A så alt for tidlig. Derfor tar jeg ingen sjanser og jeg går heller en ekstra tur til legen enn å tro at ting går over. Det samme bør du!

Den største kreftformen vi har i Norge, rammer kun menn, nemlig prostatakreft. Forskning viser at menn oppsøker lege langt sjeldnere enn kvinner, og når symptomene blant annet er vannlatingsproblemer, svakere urinstråle, blod i sæden og ereksjonsproblemer så tror jeg ikke at terskelen blir lavere. Disse symptomene betyr ikke nødvendigvis at man har prostatakreft, men det vet du ikke før du har vært hos legen. For husk at du er ikke friskere bare fordi en lege ikke har sagt at du er syk.

Så dersom du har disse symptomene, eller føler at noe ikke er rikitg, så ta en tur til legen! For som med alle kreftformer så er prognosene avhengig av hvilket stadiet man oppdager kreften på, og jo tidligere man går til legen jo bedre er utsiktene. Få likevel ikke panikk, heldigvis har prostatakreft veldig god prognose og de fleste menn dør med prostatakreft ikke av.

Likevel strever mange som er behandlet med prostatakreft med å finne tilbake til et godt liv og Kreftforeningen har derfor lansert en blå sløyfe. Så ved å gå med denne sløye kan du kan bidra med å vise at du bryr deg om de som er rammet. Du vil bidra til økt informasjon og kunnskapspredning, og ikke minst bidra med midler til forskning på området. Derfor synes jeg at du skal gå inn på Kreftforeningen sine sider og kjøpe en blå sløyfe i dag :)

Samtidig vil jeg gi en shout out til Movember og Dag Terje som gror bart for å sette fokus på menns helse, og samler inn penger her.

Lik blå sløyfe-bragelius på facebook

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s