Hva i all verden er en politiadvokat?

Jeg jobber som politiadvokat og spørsmålet om hva i all verden er en politiadvokat har jeg fått mange ganger. Ofte når jeg prøver å forklare blir det så kronglete at de fleste mister interessen halvveis. Jeg skjønner likevel at det ikke er opplagt, og i dag skal jeg så godt som mulig prøve å forklare.

Først og fremst lurer de fleste på hva som er forskjellen på en advokat og en politiadvoakt.

Både advokater og politiadvokater er jurister. Jurist blir man etter å ha fullført en mastergradutdanning i rettsvitenskap (jus-studiet), og som tidligere het cand.jur. Studiet tar fem år og er en integrert mastergrad (tidligere seks år), noe som betyr at det er fem år eller ingenting. Så slutter du etter tre år har du ingen bachelor, for bachelor i rettsvitenskap er en egen utdanning.

Når man har fullført jus-studiet så har man et hav av jobbmuligheter både i det offentlig eller private. Selv startet jeg i Skatteetaten og var der i et år før jeg gikk over til et advokatfirma. De aller fleste forbinder derimot jurister med advokater, dommere, politiadvokater og statsadvokater.

Advokat:

For å bli advokat må man først jobbe et par år som advokatfullmektig (fullmektig betyr at man opptrer på vegne av en annen advokat (prinsipal) og yter rettshjelp i hans navn). Etter to år kan man få egen advokatbevilling dersom man oppfyller de øvrige lovbestemte kravene som praksis for domstolene (ha vært i retten med et visst antall saker, i utgangspunktet tre sivilrettslige saker), og gjennomfører og består advokatkurset. Jeg har en slik advokatbevilling.

Advokater jobber også i det offentlig og private, men de man kanskje kjenner best fra media er de som jobber som forsvarere. En forsvarer er en advokat som bistår en siktet eller tiltalt i en straffesak. De jobber i private firma, men i de aller fleste saker har man rett på «offentlig forsvarer», som vil si at staten betaler kostnaden ved å ha forsvarer.

Politiadvokat

For å bli politiadvokat så må man bli ansatt i påtalemyndigheten i politiet. Man starter først med tittelen politifullmektig (her er det unntak, har man et par års erfaring kan man få tittelen politiadvokat i visse politidistrikt med en gang). Etter diverse kurs hos Statsadvokatene og på politihøyskolen, samt etter å ha gått i retten med et visst antall saker (hos oss 10 saker med en strafferamme på over 1 år) kan man søke om å få utvidet påtalekompetanse og få tittelen politiadvokat.

Som politijurist (politiadvokat og politifullmektig) så har man varierte arbeidsoppgaver, men blant annet begår arbeidet ut på:

 • Lede politiets etterforskning i straffesaker, det vil si om etterforskning skal igangsettes, og hvilke etterforskingsskritt som skal iverksettes, herunder beslutning av tvangsmidler slik som ransaking, pågripelse, kroppslig undersøkelse (urinprøve, blodprøve) osv.
 • Avgjøre spørsmålet om påtale i straffesaker, herunder om det skal tas ut tiltale, utferdige siktelse, gi forelegg på bot, gi påtaleunnlatelse, eller henlegge)
 • Gå i retten som aktor (latin for anklager).

Men hva er utvidet påtalekompetanse?

De faglig overordnede til politijuristene er Statsadvokatene og Riksadvokaten, og for de fleste sakene med en strafferamme over et år så er det Statsadvokatene som har kompetansen, det vil si retten til å avgjøre påtalespørsmålet (ta ut tiltale, gi forelegg på bot, gi påtaleunnlatelse, eller henlegge). Derfor må man som politifullmektig sende en påtegning til Statsadvokatene med forslag om å avgjøre et påtalespørsmål. Når de derimot, etter søknad, gir utvidet påtalekompetanse, så betyr dette at de delegerer noe av denne kompetansen til politiadvokaten, og man får «utvidet påtalekompetanse». I de alvorlige sakene må man derimot fortsatt sende anmodning til Statsadvoktene for å avgjøre påtalespørsmålet, og i de aller alvorligste må man sende helt opp til Riksadvokatembetet.

Har man tatt ut, eller fått tatt ut tiltalte av Statsadvokaten, så går man i retten med denne som aktor. Da er det påtalemyndigheten som har bevisbyrden og påtalemyndigheten skal da bevise at tiltalte har utvist tilstrekkelig skyld og komme med et forslag til retten om en passelig straff for handlingen. Endelig avgjørelse av skyldspørsmålet og straffeforslaget er det retten som tar.

Som politijurist har man politimyndighet og dermed politiskilt og uniform, men hvorfor sier man da at man er ansatt i påtalemyndigheten?

Politiet og påtalemyndigheten er adskilte myndigheter, og slik det er i de aller fleste andre vestlige land. Vi har derimot i Norge (og Danmark) valgt en løsning som gjør at påtalemyndigheten er integrert i politiet, noe som gjør at det er et nært og godt samspill mellom påtalejurister og polititjenestemenn under etterforskningen. Vi er likevel adskilt og vår rolle er å være objektiv og styre vår vurdering av bevisene i saken. I denne vurderingen skal vi lete etter bevis som både taler for og mot straff, og for at påtalemyndigheten skal ta ut tiltale, må vi føle oss overbevist om gjerningspersonens straffeskyld, og mene at vi kan føre tilstrekkelige bevis for straffeskylden i retten. Er ikke dette lengre oppfylt, så er det vår objektive plikt å stanse straffeforfølgningen, det vil si å henlegge.

Håper dette var til info 👮🏻

7010DDC4-7FBA-484D-92F2-CAD6E2E1226B.jpegLik politiadvokat-bragelius på facebook.

 

3 kommentarer om “Hva i all verden er en politiadvokat?

 1. Hei på deg. Godt nyttår
  I dag har jeg lest mange av dine spennende innlegg med stor interesse.
  Fra første dag i symesterskapet holdt jeg en knapp på deg. Spennende å følge med på dine ideer. Design og plagg.
  Ekstra moro at Yasser og du vant BH syingen.
  Jeg syr selv, dog ikke i din størrelse orden, etter å ha lest innlegg i dag, skal sy ( forsøke) skjorte til kjæresten. Skoleåret 2016-2017 gikk jeg på Telemark høgskole, AVD Rauland på design og sying. Ja, ja da snakker vi ikke mer om det. Jeg leverte hver eneste gang og eksamens oppgaven til tiden.. Lærte mye..
  Dette er nok for denne gang. Jeg følge deg med glede og inspirasjon
  Med hilsen Jeanette Henning, Sandefjord

  1. Så utrolig kjekt å høre! Sy i vei, du blir bare bedre og bedre med trening ☺️ En skjorte klarer du lett, det blir ikke enkelt, men ingenting er enkelt første gang 🙌🏻

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s