Chanel-prosjektet skrider frem!

Jeg har aldri følt mer glede over et prosjekt som denne jakken :) Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg tror de gamle og flo haute couture (fransk for «høy[ere] søm») teknikkene jeg bruker fra boken til Claire B. Shaeffer gjør det hele litt magisk. Jeg har alltid likt håndsøm, man går inn i en slags meditiasjonstilstand og i noen øyeblikk føler jeg meg som en del av Chanel-universet.

Dersom du følger meg på Instagram så la jeg ut en del bilder i går på Instagram Stories. Disse forsvinner etter 24 timer, men om du skynder deg så rekker du kanskje å se noen av disse. Jeg tok uansett en video som var tiltenkt Instagram Stories, men det var før jeg forstod at det ikke gikk an med så lange videoer:

Som sagt på videoen så merker jeg sømlinjen (gult) og så tråkler man diagonalt oppå for å stabilisere før man skal sy. Sømmene starter og slutter 5cm fra kanten slik at man har åpning til å brette inn fôret når det skal sys. Grunnen til at man quilter jakken er for å skape stabilitet i det løsvevde stoffet, men fortsatt ha så mye fleksibilitet at jakken er myk og behagelig.

IMG_0481

I går ble jeg helt ferdig med å quilte forstykkene til silkeorganza og bakstykkene til silkefôret. Det jeg nå skal starte på er å sy knapphull for hånd og dette må jeg øve meg på en del ganger. En skredder Må visstnok sy 100 knapphull før de er brukbare nok til en jakke, og selv om jeg ikke kommer til å øve meg 100 ganger så må jeg i hvert fall mestre teknikken godt nok før jeg begir meg på selve jakken.

Fôret ganske spraglete, og jeg vet ikke helt hva jeg tenkte på da jeg kjøpte det… Jeg liker annerledes og fargerike fôr, men blomsterflekker!? Ikke at jeg synes det er stygt, men det er litt for lyst til den mørke jakken. Jeg bytter likevel ikke, til det er 100% silke-stoffer for dyrt i Norge og det vises uansett ikke på utsiden :) Som dere kan se blir quiltingen ganske synlig inni, men på ytterstoffet vises det ikke.

PA160040.jpg

Så litt om den ikoniske jakken for de kunnskapstørste :)

Coco Chanel designet den tidløse jakken tidlig på 50-tallet. Motebildet var sterkt preget av en timeglassfasong og en innsnurpet midje som ikke inviterte til frihet. Så Mademoiselle Chanel ønsket det annerledes. Hun ønsket klær som fikk kvinner til å bevege seg med letthet og som ikke fikk dem til å føle at de var i et kostyme. Hennes løsning ble å designe den firkantet kardiganjakken, og på kort tid revolusjonerte hun måten kvinner kledde seg. Siden har vi sett den i alle mulige varianter og den holder seg fortsatt stabil i motebildet.

Karl Lagerfeld, som tok over Chanel-huset i 1983, har designet et par herrevarianter, men jeg ville aldri hatt råd til en slik. Vi snakker fort 250.000kr for en haute couture-variant og 40.000kr for en rett fra stativet. Derfor lager jeg heller min egen og man kan jo spørre seg om det er galt å «kopiere» en? Vel, jeg vil påstå at jeg har latt meg inspirere fremfor å kopiere, og så har jo uansett Mademoiselle Chanel uttalt at hun tar det som et kompliment når hun blir kopiert :) For er man en original må man forvente å bli kopiert!

Lik Chanel-bragelius på facebook

3 kommentarer om “Chanel-prosjektet skrider frem!

  1. Du er ganske enkelt genial, Brage! Jeg gleder meg til å se det ferdige resultatet, og det er SÅ KULT at du lager en jakke til deg selv i nettopp dette stoffet! Ikke en kopi, men din helt egen variant. Jeg heier på deg og gleder meg til Symesterskapet om et par knappe uker!!! Klem fra Solveig

    1. Tusen tusen takk! ☺️ Jeg håper jakken blir bra, så langt ser det lovende ut og det er så kjekt med et prosjekt som gir så mye glede underveis 🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s