Kjønnsroller

Som et homofilt par så får vi en del spørsmål, noen vanlige og andre uvanlige. Det er uansett bedre å spørre enn å gå rundt og lure, men når jeg for 10. gang har sagt at vi ikke har behov for å definere hvem som er mann eller kvinne, så bør ikke din avslutning være – Ja, men noen MÅ jo være damen!

Noen spør derimot ikke, de bare antar, som eksempelvis antagelsen om at vårt samliv er så mye enklere fordi vi er to menn. Tro meg, A er en veldig lett mann å forholde seg til, men det å tolke han kun basert på at jeg også er mann, er like nyttig som å prøve å fikse TV’en med bruksanvisningen til et kjøleskap. Vi har et veldig bra ekteskap, men på lik linje med andre par så har vi våre oppturer og nedturer. Vi diskuterer, vi misforstår, vi irriterer, vi gråter, vi ler, vi har uvaner, gode vaner, gode dager, dårlige dager, det går opp, det går ned, det går hit og det går dit.

Vi har likevel flest solskinnsdager, men dette skyldes at jeg er Brage og han er A. Det har ingenting med mann eller kvinne, Mars eller Venus, feminin eller maskulin å gjøre; er du sammen med et troll, så er det like mye et troll om det har pupper, tissefant eller begge deler.

Forskjellen mellom oss og storparten av andre par er ikke større enn at vi er to menn. Dette aksepterer de fleste, men det at jeg ikke har definert min rolle som enten mann eller kvinne i forholdet, er til stor frustrasjon for mange. Jeg vet ikke hvorfor, jeg trodde at oppgaver og gjøremål i dag var uavhengig av de tradisjonelle kjønnsrollene.

Jeg gjør mine ting fordi jeg er meg og det passer seg slik, og A gjør sine ting fordi han er han. Jeg syr og A strikker, men ingen av oss føler oss særlig damete av den grunn. Jeg graver i potetåkeren og A maler sommerhuset, men det gjør verken meg eller han til mer mann enn den andre.

Jeg unnlater rett som det er å ta ut av oppvaskmaskinen, men det fordi det er forbanna kjedelig og ikke fordi jeg mener det er kvinnfolkarbeid. Noen ganger gjemmer jeg meg for gressklipperen fordi det fryktelig slitsomt, men ikke fordi jeg mener det er mannfolkarbeid.

Så unngå gjerne vaskemaskinen fordi våte klær gir deg frysninger. Løp fra matlagingen fordi matlukt gir deg spasmer. Gå forbi støvsugeren fordi lyden gjør deg dårlig. Flykt fra husmalingen fordi malerkoster gjør deg vondt. Ta avstand fra fisking fordi sjøvann gir deg utslett. Boikott sirkelsagen fordi sagspon gir deg høysnue. Finn på akkurat den unnskyldningen du vil, men ikke fordi menn er menn og kvinner er kvinner…

IMG_4106.JPG

2 kommentarer om “Kjønnsroller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s