Stolthet og fordommer

Denne uken er det Pride i Oslo, og i dag går paraden av stabelen. Jeg skulle gitt mye for å delta selv, men jeg jobber. Det er likevel med stor stolhet at min arbeidsgiver, politiet, har stand inne på festivalområdet og skal delta i paraden.

Pide er fantastisk, men dessverre lokker Pride også ut mye grums.

Jeg snakker ikke om deltakerne, men om de enfoldige som velter ut av seg usmakeligheter, uten helt å kunne stå for det ellers. Alle de som roper «knus homolobbyen», uten helt å skjønne hvorfor. Alle de som vifter med bibelen, uten helt å skjønne dens hovedbudskap. Alle de LHBT’ene (lesbiske homofile, bifile og transpersoner) som vil vi skal være stille og normale, uten helt å kunne definere normalt. Alle de som mener vi ikke trenger Pride, uten helt å forstå hvorfor vi feirer. Alle disse som mener vi skal sitte i ro, forsvinne eller forgå… Alle disse idiotene…

I noen land risikerer homofile dødsstraff, i mer enn 70 land er homofili forbudt og i alt for mange land blir homofile diskriminert. I Norge har vi det ikke slik. I Norge har homofili vært lovlig siden 1972, vi får gifte oss i kirka og vi er vernet mot diskriminering. Slike rettigheter endrer derimot ikke prinsipper, tradisjoner eller holdninger. Fortsatt blir mange utstøtt fra sitt samfunn, utsatt for intoleranse eller mobbet på grunn av personen de elsker eller for den de er.

Jeg har det ganske fint med legningen min, men jeg kan ikke leie mannen min uten at mobilkameraene dukker frem. Jeg kan ikke gi han et kyss uten at det vekker oppsikt. Jeg må ta forhåndsregler andre ikke må, og for mange jeg er en attraksjon på lik linje med en mørkhudet på Ål stasjon i 1952. Jeg har ikke som mål om å bli A4, for mange er jeg annerledes og det er helt greit. Det er derimot ikke greit å tro at vi i 2017 og i de kommende årene ikke trenger Pride.

Gå inn på kampanjen «Gå for meg» så håper jeg du skjønner hvorfor vi trenger Pride. Vi trenger Pride for de som ikke tør å komme ut. Vi trenger Pride for de som ikke blir akseptert av foreldrene eller er redd for å miste vennene sine. Vi trenger Pride for de som gjemmer seg i et heterofilt skall og ser livet passere. 

Vi trenger også Pride for å kjempe for rettighetene våre, de er under angrep hver eneste dag. Vi trenger Pride for å hylle alle de som tok kampen, de kjempet når andre ikke turte. Vi trenger Pride for å vise at vi eksisterer, fordi det finnes de som vil vi skal være usynlige. Vi trenger Pride for å feire kjærlighet, fordi det finnes de som mener vi ikke fortjener den.

Vi trenger ikke minst Pride for å vise stolthet. Mange skulle gjerne sett at Pride kun bestod av «vanlige» menn og kvinner, kanskje ispedd en festlig dragqueen og to, men ikke mer enn hva kristenkonservative tante Anna på 89 kan akseptere. Pride er derimot like mye Knut Arild Hareide som det er halvnakne kropper, fetisjer, dragqueens, pupper, rumper og Gud vet hva. Pride er stolthet til å vise akkurat den du er, til tross for de som mener du burde skjemmes. Stolthet til å kunne vise hud, til tross for de som mener kropp er skam. Stolthet til å vise fetisjer, til tross for de som mener sex er synd. Stolthet til å vise at kjønn kan være et flyktig begrep, til tross for de som mener verden er svart/hvit.

Glem heller ikke at rettighetene våre er kjempet frem av de som turte å være annerledes, de som provoserte og de som utfordret det etablerte.

Så i dag oppfordrer jeg deg til å fjerne litt fordommer og prøve å slippe løs fra et konservativt fengsel. Tenk heller på hvor befriende det må være å få være seg selv, og gjøre akkurat det man vil. Enten det er å få kysse den man elsker uavhengig av kjønn, drite i merkelappene mann eller kvinne eller daske på kjæresten mens det klirrer i kjettinger.

Happy Pride <3

PS: 30. august – 3. september kan du bli med på Stavanger på skeivå

IMG_3801

Enlight1

6 kommentarer om “Stolthet og fordommer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s