Perfekt potetmos

Et "par" klatter smør gjør susen!
Et «par» klatter smør gjør susen!

Det er lenge siden jeg kuttet ut vanlige poteter og gikk over til å servere potetmos til kalkun. Det skjedde egentlig ved en feil. Jeg glemte ut potetene en nyttårsaften for mange år siden og potetene ble kokt ihjel. For å bøte på skadene lagte jeg potetmos av disse, men som en snill vert kokte jeg nye poteter i tillegg til potetmosen. Etter at middagen var fortært var gryten med potetmos tom og de vanlige potetene så vidt rørt på. Fra denne dagen har det derfor kun gått i potetmos til kalkun, for tro meg, det smaker mye bedre med potetmos enn vanlig kjedelige poteter.

Det å lage potetmos er ingen vanskelig sak, men når det står mye annet på menyen er dette en ekstrajobb man ikke trenger. Derfor ble jeg veldig glad når jeg fikk til en oppskrift som lar seg lage to dager i forveien uten at dette går ut over kvaliteten.

Ingredienser:

2,5kg skrelte poteter
ca 250g smør
1 beger (200g) kremost
ca 2,5dl fløte
Salt og pepper

Kutt potetene i mindre biter for at de skal koke raskere og kok de helt møre. Hell av vannet og la potetene dampe fra seg litt. Mos/stapp potetene over svak varme, jo mer av vannet som fordamper jo luftigere blir potetmosen. Det er viktig at du moser/stapper potetmosen i en opp/ned-bevegelse, og ikke bruker elektrisk vips eller rører for mye rundt. Bruker du elektrisk vips eller rører for mye rundt vil du kunne ende opp med en slimete masse som ligner tapetklister.

Skru av varmen og tilsett kremosten og smøret. Her må jeg innrømme at jeg ikke alltid holder meg til oppskriften og at det ofte blir mer smør enn planlagt, men dette er en smakssak. Til slutt sper du på med fløte til du har en kremet og god konsistens som du smaker deg frem til. Det kan ofte bli mye fløte for min smak, så det hender at jeg sper på med litt melk i slutten. Helt til slutt smaker du til med salt og pepper.

I stedet for vanlig salt bruker jeg hvit trøffelsalt som jeg har kjøpt på The Filling Station på Chelsea Market i New York. Dette gjør at potetmosen får en helt egenartet smak som både vi og gjestene elsker. Skal du, eller noen du kjenner, til New York så er dette noe å kjøpe med seg hjem! Hadde jeg ikke hatt trøffelsalt ville jeg brukt vanlig salt og pepper i tillegg til litt revet muskat.

Ha potetmosen over i en ildfast form og legg på noen klatter med smør, jeg bruker mange klatter smør. Dekk formen med aluminiumsfolie og varm formen i ca 30 minutt på 180grader.

Som fortalt kan denne potetmosen lages opp til to dager i forveien. I stedet for å sette den rett inn i ovnen, kjøles den ned og oppbevares i kjøleskapet. Ta formen ut av kjøleskapet 2-3 timer og stek den som anvist ovenfor.

Salt fra The Filling Station gjør susen
Troffelsalt fra The Filling Station er bare nam!

3 kommentarer om “Perfekt potetmos

  1. Jaaaaaaa der rauk påsestappå fra min innkjøpsliste 😂ska testas ut denne👍👍. Du får det te med og setta soglet igang på ein merkverdig måte 😜har lagra oppskrift så nå e det og bretta opp armene og kokkelere 👌

  2. Tilbaketråkk: Thanksgiving

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s