Hvordan steke kalkun

Smøre inn kalkunKalkunbryst er ømfintlig og tåler ikke mye varme før det blir tørt, mens kalkunlårene må ha høyere varme og lengre steketid for å kunne bli ferdig. Man må derfor sørge for at lårene blir nok stekt, samtidig som at brystet ikke blir overstekt og tørt. Korrekt stekemåte er derfor like viktig som saltlake, og den følgende fremgangsmåten har alltid fungert for meg.

Sett stekeovnen på 260 grader.

Når kalkunen har ligget i kaldt vann etter å ha vært i saltlake, tørker man den fullstendig med papirhåndklær og plasserer den i en stekeform med rist. Det kan være lurt å lage en pølse av aluminiumsfolie som man legger oppå risten for å holde kalkunen så stabil som mulig.

Som jeg har skrevet om tidligere så fører støffing til tørr kalkun, men jeg putter likevel et par biter gulrot, stangselleri og løk inni kalkunens hulrom. Disse få bitene ødelegger ikke kalkunens steketid, men fører sammen med mer grønnsakene rundt kalkunen til en smakfull og god kraft som man lager saus på. Legg derfor rikelig med gulrot, stangselleri og løk rundt kalkunen og hell på 1 liter vann.

Ta et stykke aluminiumsfolie som du former til et brystskjold og legg dette til sides.

Ta et stort stykke smør (rundt 100 gram) og bland dette sammen med pepper. Smør kalkunen utvendig med smør og pepperblandingen. Du kan også løsne skinnet fra brystet og legg smør under dette. Dette er ingen behagelig jobb og det kan være lurt å bruke hansker til dette arbeidet.

Av gammel vane snurret jeg lårene sammen med hyssing, men dette er ikke å anbefale. Målet er som sagt å steke lårene lengre enn brystet og det å binde disse inn til fuglen fører til at lårene trenger lengre tid. Ta likevel vingene og brett dem bak fuglen.

Sett kalkunen inn i ovnen og stek i 30 minutter til kalkunen er brunet, forleng steketiden med noen minutter viss den fortsatt er blek etter 30 minutter.

Etter 30 minutter tar du kalkunen ut og reduserer ovnens temperatur til 170 grader.

Du legger så på brystplaten du laget av aluminiumsfolie, og stikker inn et steketermometer midt i brystets tykkeste del. Når temperaturen har nådd 66 grader er kalkunen ferdig, så frem det ikke siver ut rosa væske mellom lår og bryst. 66 grader høres gjerne lite ut, men temperaturen vil stige noen grader når kalkunen er tatt ut av ovnene. Har du fersk økologisk kalkun fra Stange er anbefalt temperatur så lite som 63 grader. Vi har steketermometer tilknyttet stekeovnen, og stekeovnen gir en alarm når temperaturen har nådd vårt valg. Har du ikke steketermometer tilknyttet ovnen, ville jeg kjøpt et av disse elektronisk som man fester utenpå ovnsdøren, disse kan også stilles inn med alarm.

Dersom temperaturen i brystet stiger for fort, er det fare for at brystet blir ferdig før lårene. Et triks er å ta et kjøkkenhåndkle og fukte dette med iskaldt vann og legge på brystet, dette vil redusere temperaturen. Denne prosessen kan gjentas et par ganger.

Når kalkunen er ferdig tar du den ut og lar den hvile i 20-30 minutter før du skjærer den opp. Dersom kalkunen er ferdig lenge før gjestene ankommer så pakker du den inn i aluminiumsfolie og 2-3 store håndklær, slik kan den ligge i et par timer uten at den blir kald. Ulempen er at skinnet som har blitt sprøtt og deilig blir mykt av å ligge innpakket på denne måten.

Lag en tykk pølse og form den slik at den kan støtte kalkunen
Lag en tykk pølse og form den slik at den kan støtte kalkunen
Her ser du hvordan jeg har brettet vingene bak kalkunen
Her ser du hvordan jeg har brettet vingene bak kalkunen

 

Masse gode grønnsaker som skal bli til en deilig kraft
Masse gode grønnsaker som skal bli til en deilig kraft
Bland sammen smør og pepper
Bland sammen smør og pepper
For å gjøre jobben enkel, bruk hansker!
For å gjøre jobben enkel, bruk hansker!
Jeg laget brystplaten av 3-4 lag aluminium
Jeg laget brystplaten av 3-4 lag aluminium
Her er kalkunen ferdig brunet og klar for steke videre med brystplate
Her er kalkunen ferdig brunet og klar for steke videre med brystplate
Jeg stakk termometeret rett gjennom lagene med aluminiumsfolie
Jeg stakk termometeret rett gjennom lagene med aluminiumsfolie
Her er kalkunen ferdig og kameraet mitt er ikke alltid det beste, så her er nok kalkunen hakket mer brunere enn den var i virkeligheten, men den ser i hvert fall lekker ut :)
Her er kalkunen ferdig og kameraet mitt er ikke alltid det beste, så her er nok kalkunen hakket mer brunere enn den var i virkeligheten, men den ser i hvert fall lekker ut :) Som dere kan se så har jeg sjekket mellom bryst og lår at det ikke siver ut rosa væske.

 

 

En kommentar om “Hvordan steke kalkun

  1. Tilbaketråkk: Thanksgiving

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s