Hvordan pynte et pepperkakehus!

Pepperkakepynt

Jeg lager mye av pynten til pepperkakehuset mitt på forhånd. Kun fantasien setter grenser for hva slags pynt man kan lage, fra det bisarre til det vulgære. Lager du mange nok av hver, kan de brukes på vanlige pepperkaker etterpå. Jeg har laget snømenn, hjerter, dørkrans og granbargirlander på forhånd.

Det er ikke nødvendig å lage granbargirlanderen på forhånd, og det kan nok bli mer kluss enn tidssparing dersom man ikke er forsiktig nok. Det beste er nok derfor å lage denne direkte på pepperkakehusdelene.

Jeg bruker melisglasur for å sette sammen huset da knekk har en tendens til å havne der du ikke vil det skal havne, stivner for fort og fører til vannblemmer. Melisglasuren på sin side tar litt tid å tørke, så dersom du har barn med trang til å tafse mens huset tørker, så er gjerne ikke dette en god ide.

Melisglasuren må lages av eggehviter og ikke vann! Bruker du vann må du vente dager på at det skal tørke, den er gråaktig og resultatet blir aldri særlig vakkert. Eggehviter derimot fører til en sterk og hurtigtørrende glasur som smaker helt ok.

Melisglasur

450-500g melis
2 egghviter
Sitronsaft
Valgfri konditorfarge

Du blander melis og eggehviter til du har en tykk og fast glasur, gjerne med håndvisp. Glasuren ser nå litt kornete ut, og er ganske tykk og besværlig å arbeide med. Man tilsetter derfor sitronsaft til glasuren blir glattere, men fortsatt såpass tykk at den ikke flyter sammen og holder formen. Dette er basen, og denne konsistensen bruker du til å lime sammen huset, dekorere hjørnene, lage «kremtopper» på taket, dørkrans og granbargirlander.

For å lage dør/vindussprosser trenger du en litt mykere konsistens, men ikke så flytende at detaljene flyter sammen.

For å lage snømenn og hjerter trenger man en konsistens som ikke flyter ut over, men som på kort tid flyter sammen til en glatt overflate. Her tilsetter man sitronsaft til at når man drar en skje gjennom glasuren så tar det rundt 15 sekunder til den flyter sammen igjen.

Konditorfarge

Det er ikke uten betydning hvilken konditorfarge du bruker. Når du har funnet den perfekte konsistensen, ønsker man ikke å ødelegge denne ved å måtte tømme i konditorfarge for å få den rette fargen. Bruk en gelebasert konditorfarge og jeg har gode erfaringer med wilton sine. Du trenger ekstremt lite farge, og for min del var det kun snakk om litt farge på tuppen av en tannpirker som medførte at jeg gikk fra en ønskelig pastellrosa til det knallrosa pepperkakehuset jeg endte opp med. Wiltons konditorfarge får du i de fleste hobbyforretninger og kakebutikker på nett, og selvsagt ebay.

Utstyr

Sprøyteposer er en selvfølge og ulike tupper dersom man skal lage diverse mønster som granbargirlander, dørkrans, blader osv. For helt vanlig arbeid lager jeg sprøyteposer selv av matpapir. Jeg følger fremgangsmåten som blir vist på denne youtube-videoen. Eneste forskjellen er at jeg stifter kanten med vanlig stiftemaskin etter å ha bretten kanten over. Hjemmelagde sprøyteposer gir meg mye bedre kontroll enn kjøpeposer av plast, og jeg kan lage langt mindre hull enn hva jeg kan få av ulike metalltupper.

Til slutt er det bare å finne frem pepperkaker, pepperkakehus-deler eller bakepapir, og sprøyte i vei. For å lage snømenn og hjerter så laget jeg maler i word, printet ut og la under bakepapiret for å kunne følge konturene. Jeg har lagt ut disse malene, sammen med andre elementer, for at dere kan printe ut selv:

Hjerter og stjerner
Snømenn
Sirkler
Prikker

For at ting ikke skal flyte sammen må man ha litt tålmodighet. Det betyr at man må vente til glasuren har tørket litt før man går over til å dekorere med en annen farge eller skal tilføre et element som blomster, skjerf, gulrotnese eller lignende. Skal du eksempelvis lage en perlerad eller sette flere prikker/perler sammen må man starte med annenhver prikk/perle. Når denne perlen/prikken har tørket, kan man gå inn i mellom med en ny prikk/perle. På denne måten får man prikker/perler som ikke smelter sammen, men som har et klart skille mellom seg. Snømannens knapper, øyne og munn er laget med en tusj som inneholder spiselig blekk (Wilton). For å kunne tegne på glasurelementer må glasuren ha tørket fullstendig, det vil si rundt en dag.

Det enkleste og beste er å dekorere pepperkakehuset mens det fortsatt er i deler og ligger flatt. Dersom du lar dekorasjonene tørke en dag, så vil man kunne håndtere delene uten kliss eller ødeleggelser.

Pepperkakehus dør
Jeg har brukt Wilton-tupp #44 for å lage «planker» på døren og på vinduene
Pynte pepperkakehus
Før glasuren tørker heller man på litt «matperler» som vil ligne på julekuler. Snømennene mine er dekorert med rosa og turkis, men fargevalget er opp til deg. For å lage «blader» under vinduet, har jeg brukt Wilton-tupp #66

Sett sammen delene mens det står på et bakepapir, og forsterk hjørnene innvendig utvendig med mer glasur. Vent rundt et døgn før du løfter det til det stedet du vil det skal stå. Jeg ventet ikke mer enn noen timer, men jeg garanterer ikke for at huset ditt ikke vil kollapse sammen om du gjør det samme. Når huset har tørket fullstendig så tåler det en god del.

Sette sammen pepperkakehus
Her har jeg brukt en vanlig stjernetupp og laget et dekorativt mønster på hjørnene ved å føre tuppen frem og tilbake
Pepperkakehuset er ferdig dekorert og klar til å settes på plass
På taket brukte jeg samme stjernetupp og samme fremgangsmåte som på hjørnene, nå bare horisontalt. Til slutt gikk jeg innimellom med en mindre stjernetupp for å «tette» hull, samt jeg dekorerte kanten med små «kremtopper».

Når jeg skal i gang med å pynte vanlige pepperkaker vil jeg forhåpentligvis kunne vise til bedre bilder angående fremgangsmåten.

Spør gjerne dersom du har spørsmål!

Lykke til :)

4 kommentarer om “Hvordan pynte et pepperkakehus!

  1. Du får det til og høres og ses så enkelt ut :-). Men det som trengs mest e tålmodighet og det har ikke mammen di :-)

  2. Du får det te og se så lett ut ja😜Men tantes pølsefingre og tolmot ekje te og prøva eingong 😜Du kan det mesta 👍Bøye meg i støvet igjeeeen ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s